Jarná očista tela


Väčšina z nás pozná jarné upratovanie. Upratujeme okolo domu, umývame okná, meníme šatník. Lúčime sa tak so zimou a vítame jar.

Rovnako prirodzene skúsme pristúpiť aj k detoxikácii nášho tela. Tzv. jarné očisty tela sú obľúbené po celom svete. Vyplavenie toxínov z nášho tela počas očistnej kúry môže byť pre nás prospešné. Experti chvália zlepšenie psychickej kondície, spánku, pleti, zníženie váhy a zlepšenie imunity. Nesprávne zvolená, drastická a zdĺhavá detoxikácia môže byť škodlivá a nebezpečná. Skúste na začiatku zaradiť do Vášho jedálneho lístka suroviny, ktoré naštartujú očisťovanie. Neobmedzujte sa v jedení, zamerajte sa na kvalitu potravín.

Naopak, vzdajte sa vo svojom jedálničku: údenín, mliečnych výrobkov, vnútorností a červeného mäsa. Polotovary, sladkosti, biela múka, vyprážané jedlá a umelé sladidlá nech sú pre Vás tiež TABU. Vzdajte sa aj alkoholu a kofeínu. Opatrnosť pri detoxikácii by mali mať tehotné ženy, dojčiace matky, deti a pacienti s chronickými ochoreniami.

Koľko dní treba vydržať? 

Existuje veľa detoxikačných programov. Všetko závisí od Vašich pocitov a potrieb. Poznáme 3 aj 7-dňové kúry. Ak robíte kúru prvýkrát odporúčame začať s kratšou. Dobrou správou je, že je možné zbaviť svojho tela toxínov a obnoviť alkalickú rovnováhu v tele správnym stravovaním.

Pridajte týchto 7 potravín do svojho jedálnička a načerpajte tak energiu z jarnej očisty Vášho tela.  

1. Čistá voda.

Ráno začnite 0,5 - 1 litrom vlažnej vody nalačno a pokračujte s hydratáciou po celý deň. Ak Vám je nepríjemné vypiť naraz toľko vody, postupne si každý deň pridávajte po 0,1 dcl.

Pohár vody pred jedlom Vám zníži apetít do jedla a Vy nakoniec zjete menej. Voda má výnimočné vlastnosti pre naše telo, je nenahraditeľná. Ak chcete zmenu chuti a vône, vhodné sú tiež bylinkové čaje.

Pri kúre sa zamerajte hlavne na: fenikel, žihľavu alebo urologickú zmes. Odporúča sa aspoň 9 pohárov vody za deň k prečisteniu obličiek a pečene.

Zdroj: depositphoto.com

2. Smoothies

Začnite svoj deň na zdravú nôtu čoraz viac obľúbenými smoothie. Skombinujte zelené potraviny (žihľavu, špenát, kapustu, zeler, rôzne vňate) s bobuľovým ovocím.

Listová zelenina je plná chlorofylu, molekuly, ktorá eliminuje škodlivý vplyv toxínov na naše telo, zároveň pomáha pri poškodenej pečeni.  Antioxidanty a enzýmy prítomné v bobuľovinách bojujú proti voľným radikálom. Ich výborná sladká chuť Vám tiež zlepší  horkastú chuť od zelenej zeleninky :)

Zdroj: depositphoto.com

3. Zelený čaj

Obsahuje polyfenoly, čo sú na antioxidanty bohaté fytochemikálie. Detoxikujú telo elimináciou škodlivých voľných radikálov.

Štúdie ukázali, že zvýšená konzumácia zeleného čaju znižuje riziko rakoviny.

Pitie čaju zlepší pamäť a spolu s cvičením zredukuje tuk v oblasti pása. Všetko vďaka katechínu EGCG – silnému antioxidantu.

 

Zdroj: depositphoto.com

 

4. Citrón

Citronáda je silným bojovníkom očisťujúcim Vaše telo (bez pridaného cukru samozrejme J) či už s vytlačenou citrónovou šťavou (preferujeme my) alebo s plátkami citróna (pozor na citrónovú kôru používajte iba bio citróny, ak nemáte, kôru určite ošúpte).

Citróny obsahujú antibakteriálne látky, ktoré prečisťujú krv a zlepšujú rovnováhu pH v čreve. Vitamín C Vám zlepší Vašu imunitu. Citrónovú šťavu môžete pridať do marinád, šalátov, k rybám, cestovinám atď.

Citrón posilňuje imunitný systém. Má vysoký obsah vitamínu C a draslíka. Vyrovnáva pH, je zásaditý. Je dokázané, že ľudia, ktorí jedia skôr zásaditú potravinu, rýchlejšie schudnú, pretože majú lepšie trávenie. Vitamín C pomáha pri chudnutí, potláča pocity hladu, odplavuje škodliviny, hydratuje pokožku, zlepšuje aktivitu lymfatického systém.  

 

Zdroj: depositphoto.com

 

5. Ananás

Obsahuje 90% vody, sacharidy, bielkoviny, vlákninu a vitamíny (A,B,C, E,a K) minerály (Ca, P, Cu, Mn, Fe, Zn, K, Mg, kyselinu listovú a pantoténovú).

Čerstvý ananás nie je len sladkou lahôdkou, pomôže Vám s detoxikáciou Vášho tela vďaka obsahu látky  - bromelaín.

Bromelaín je tráviaci enzým, ktorý trávi proteíny, redukuje tuky a znižuje zápal v tele. Prečistí tráviaci trakt od škodlivín a zlepší pravidelnosť stolice. Zníži vysoký cholesterol a krvný tlak.

Obsahuje tiež mangán, ktorý nutriční poradcovia doporučujú pri zlej nálade pred a počas vašich „dní“ známych ako syndróm PMS. Celkom fajn bonus, nie?

Zdroj: depositphoto.com

6. Kapustovitá zelenina

Brokolica, kel, kapusta, karfiol – obsahujú 92% vody. Sú prírodným diuretikom, ktorý pomáha telu s diurézou. Jedením tohto druhu zeleniny doplníte telu okrem vody aj organické látky glukozinoláty.

Sú to sírnaté zlúčeniny, ktoré sa vyskytujú len v tejto zelenine z čeľade Brassicaceae. Sú neaktívne až kým nie sú enzymaticky rozložené v tele (hlavne vďaka žuvaniu).

Majú silné ochranné zložky na naše zdravie. Sú baktericídne (zabíjajú baktérie) a fungicídne (zabíjajú huby a plesne). Konzumácia väčšieho množstva brokolice, ako aj iných druhov zeleniny z čeľade Brassicaceae, je spojená s redukciou vzniku rakoviny, a to najmä pľúc a tráviaceho traktu.

 

Zdroj: depositphoto.com

7. Karí korenie

Karí je zmes korenia, ktorá obsahuje kurkumu, čierne korenie, štipľavé papričky, zázvor a kardamón. Hlavnou zložkou Karí korenia (v Indii má každá rodina svoj vlastný recept) je kurkuma. Svojej sýto žltej farbe vďačí polyfenolu - kurkumín. V holistickej medicíne používajú kurkumu k podpore činnosti tráviaceho traktu a pečene.

Spolu so zázvorom sú tiež výborným antioxidantom s antimutagénnym a protinádorovým pôsobením. Karí má tiež protizápalové účinky a prispieva k produkcii glutatiónu (silnému antioxidantu chrániacemu pečeň). Skúste používať kurkumu prípadne karí zmes v kuchyni častejšie. Vyskúšajte poprášiť praženicu, grilovanú zeleninku, šošovicu a kura štipkou tohto výnimočného korenia.

Na Slovensku sa pôsobeniu kurkumínu, piperínu a kapsaicínu na organizmus človeka venoval riaditeľ Ústavu patologickej anatómie LF UK, profesor MUDr. Pavel Babál PhD.  

Zdroj: depositphoto.com

Autor: PharmDr. Jana Kováčiková